Smakowitości obyczajowe

Wydawnictwo:
PETRUS
Rok wydania:
2009 (oprawa twarda), 2011 (oprawa miękka)
Liczba stron:
280
Wymiary:
145x200
ISBN:
978-83-61533-52-8 (wyd. 1); 978-83-7720-073-5 (wyd. 2)
Rodzaj publikacji:
książka

  • 39,00 zł
  • Nakład wyczerpany

Ta książka pełna jest niezwykłych smaków i zapachów. Znajdziemy tu aromatyczną kawę, wykwitną czekoladę i przyprawione na ostro obyczajowe anegdoty (niektóre fragmenty tylko dla dorosłych). Wszystko wśród barwnych postaci i niezwykłych wydarzeń historycznych. Oczywiście częstym bohaterem tych opowieści jest ukochany przez autora Kraków i jego pełne tajemnic zabytkowe miejsca. Znajdziemy w tej książce także dania bardzo wytworne: historyczne fakty i opowieści o wielu ważnych miejscach i obywatelach Polski oraz Krakowa jak i całego świata. Menu jest naprawdę bogate: od odpustowych zwyczajów po ludowe przesądy i zabobony, od Świętego Graala po kamień filozoficzny, od straszliwych tortur po staropolską erotykę, od szlachetnych świętych po kobiety lekkich obyczajów. Zapraszamy zatem do intelektualnej uczty: Smacznego!
 
prof. Michał Rożek (ur. 1946), historyk sztuki i historyk kultury. Od lat zajmuje się dziejami obyczajowości. Znany z poczucia humoru i talentu oratorskiego. Jego wykłady, dzięki niezwykłej erudycji gromadzą tłumy słuchaczy. Podejmuje się tematów trudnych, które z pasją rozwiązuje.


Specjalne podziękowanie: